Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede

Faculty of Agriculture and Life Sciences

  
  • doc. dr. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. - vodja
  • dr. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 
  • dr. Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.
  • Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate. 

kemija1Raziskovalna področja

  • razvoj in optimiranje metod za določanje posameznih antioksidantov in njihove skupne antioksidativne kapacitete v različnih bioloških vzorcih
  • proučevanje vsebnosti antioksidantov in njihove antioksidativne kapacitete v moštu in vinih z visokoločljivostno tekočinsko kromatografijo (HPLC) in drugimi analitskimi metodami.
  • proučevanje korelacije med antioksidativno kapaciteto v nekaterih vrstah sadja in zelenjave v odvisnosti od načina njihove pridelave (tradicionalne, sonaravne in ekološke prakse).
  • akumulacije kovin v bioloških vzorcih v sistemu "zemlja - rastlina" in njihova kemijska speciacija
  • mikrobiološki in fizikalni indikatorji kakovosti tal ter njihova povezava
  • vpliv namakanja na kakovost tal
  • vpliv organskega gnojenja na prehrano z dušikom v organskem nasadu

Tekoči mednarodni projekti

  • Povezava mikrobioloških indikatorjev in fizikalnih lastnosti ter njihova uporaba pri določanju kakovosti tal ob namakanju . Znanstveno-tehnološki projekti bilateralnega sodelovanja Proteus-Republika Francija

Tekoči domači projekti in programi

  • Raziskave za zvišanje odpornosti in produktivnosti rastlin in živali v sonaravnem kmetijstvu PO - 0501-0482 (programska skupina)

Druga področja delovanja katedre

  • Za potrebe raziskovalcev Fakultete za kmetijstvo in študentov pri izdelavi diplomskih nalog opravljamo kemične analize talnih vzorcev, rastlinskih vzorcev, sadja in vina.
  • V talnih vzorcih določamo naslednje parametre: kalij in fosfor po AL analizi, pH, organski ogljih (Corg), anorganske oblike dušika- Nmin (NH4+, NO2-, NO3-), skupni dušik in koncentracija rastlinam dostopnega magnezija, bora, bakra, cinka, železa in mangana.
  • V rastlinskih vzorcih, vzorcih sadja in v vinu določamo predvsem naslednje parametre: skupni dušik, pepel, kalij, fosfor, baker, cink, magnezij, mangan, železo in kalcij, občasno pa tudi težke kovine kot so kadmij, svinec, nikelj in krom. Izdelane imamo tudi HPLC postopke za določanje koncentracije karboksilnih kislin, sladkorjev in C-vitamina.

PEDOLOGIJA