Kazalo člankov
- Izr. prof. dr. Tomaž Langerholc, vodja
Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.; Tel.: 02-320 9054
- Mag. Maša Primec, asistent
Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.; Tel.: 02-320 9057
- Danica Štefok, laborant - tehniški sodelavec VI
Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.; Tel.: 02-320 9039
- Martin Kozmos, samostojni strokovni delavec VII/1
Kontakt: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate.;
RAZISKOVALNA DEJAVNOST KATEDRE
Katedra za mikrobiologijo, biokemijo, molekularno biologijo in biotehnologijo se predvsem ukvarja z razvojem funkcionalnih celičnih modelov in njihovo uporabo v raziskavah. Najbolj znani so modeli tankega črevesja, ki so se uspešno uporabljali v raziskavah:
- gastroenteritičnih patogenih virusov in bakterij (Campylobacter, Listeria, rotavirus)
- za izolacijo probiotikov (Lactobacillus) in ugotavljanje njihovih dobrobiti
- določevanje biodostopnosti (dobrih sestavin in onesnaževal v hrani)
- toksikologijo
- ugotavljanje terapevtskih učinkov zdravilnih rastlin
S celičnimi modeli lahko simuliramo večino dogodkov v našem črevesju, kar predstavlja alternativo obstoječim eksperimentom na živalih. Več infomacij o modelih in njihovi uporabi je dostopno v članku Cencič in Langerholc (2010): Functional cell models of the gut and their applications in food microbiology; Int J Food Microbiol, Jul 31;141 Suppl 1:S4-14.
TEKOČI RAZISKOVALNI PROJEKTI
- Razpis: 16.2 Podpora za pilotne projekte ter za razvoj novih proizvodov, praks, procesov in tehnologij
Testiranje in selekcija govedi ženskega spola na genotip A2 beta kazeina za pripravo funkcionalnih mlečnih proizvodov višje dodane vrednosti (EIP - 2019 - ); Testing and selection of female bovine animals on the A2 beta casein genotype for the production of functional milk products with higher added value
VEČJI PRETEKLI RAZISKOVALNI PROJEKTI
- Komercialni projekti z gospodarskimi družbami Radenska d.o.o. (Radenci), AciesBio d.o.o. (Ljubljana), MIV d.o.o. (Maribor) - 2015-2016
- Research into FOOD SAFETY AND HEALTH p1-O64 (Programme) – 2014-2018 http://sicris.izum.si/search/rsr.aspx?opt=4&lang=eng&id=8425
- EU FP7 ECsafeSEAFOOD (311820) http://www.ecsafeseafood.eu/ - 2013-2017 (MF UM) (Leader of WP5 – toxicology with cell lines in vitro)
- EDULINK II - Strengthening Capacity for Food Science and Technology Teaching, Learning and Research to Add Value to Indigenous Foods For Food Security in Africa and the Caribbean - EuropeAid/132023/D/ACT/ACPTPS. http://www.fstinac.net/
- Komercialni projekt z gospodarsko družbo Radenska d.o.o. (Radenci, Slovenija) - 2013
- EUREKA SF-ANTISPOIL - Potent spices-free natural antioxidant additive) (3211-11-000176) – 2012-2014
- erasmus iNTENSIVE PROGRAMME: Traditional food in combating foodborne pathogens - ERA-IPR-2/122011-2013. http://www.mf.uni-mb.si/index.php/sl/mednarodno-sodelovanje
- EFSA - Study on the influence of food processing on nitrate levels in vegetables - GP/EFSA/CONTAM /2012/01 - 2012-2013 http://www.efsa.europa.eu/en/supporting/pub/514e.htm
- Application of classical and modern molecular methods for etimological characterization of gastroenteritises. 2011-2014 - ARRS J34252
- EU 6-FP-IP PATHOGENCOMBAT FOOD-CT-2005-007081 www.pathogencombat.com/leader of WP3: Functional cell models and leader of WP9: Host-pathogen interactions
- FP6-2004-INCO-DEV-3-MARAMA II – 032059 www.marama.life.ku.dk (Leader of WP4: Potential health benefits)
- EU-SAFEFOODERA-M8183-PROBIOSAFE -2009-2011
- EU-SAFEFOODERA-M-8184-RISKFOODCONT-2009-2011
UČNA GRADIVA ZA ŠTUDENTE
Vsa učna gradiva in naslovi za seminarje so podani med predavanji, kjer tudi dobite internetni naslov, kjer se nahajajo te datoteke.
DIPLOMSKE IN MAGISTRSKE NALOGE
Zaradi narave eksperimentalnega dela trajajo naloge na Katedri za mikrobiologijo dlje in so primerne predvsem za magistrske študente. Dela obsegajo teoretične naloge s področja prehranjevanja in dietetike, mikrobiološke ustreznosti in kvarjenja živil ali pa delo v celičnem laboratoriju s celičnimi linijami. Če imate idejo za delo, se oglasite pri nas in lahko pretehtamo možnosti za njeno izvedbo.